Surorile martire

beatyfikacjaFericite martire din Spania

Patru surori Carmelitane Misionare: Esperanza, Refugio, Daniela, Gabriela, sunt printre cei 498 de martiri binecuvântati ai persecuției religioase din Spania, în anii 1934-1939.

Surorile martire au fost beatificate de Cardinalul Jose Saraiva Martins, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, la data de 28 octombrie 2007 la Roma.

Fer. Daniela de san Bernabé01

Vicenta Anchurra Gogenola s-a născut în Berriatua (Vizcaya), pe 4 aprilie 1890. A slujit timp de mulți ani orbilor din naștere, săracilor și bolnavilor. Persoanele care au cunoscut-o spun că a fost o persoană veselă, bună, sociabilă, pioasă, cu un mare simț al umorului. Sr. Daniela a avut un temperament plin de viață, a fost darnică, simplă, umilă și ascetică. A fost conștientă de situația dificilă din Barcelona şi de persecuţie a bisericii. În discuțiile ei au existat și gânduri de martiriu, a încurajat surorile sale în a fi fidele până la cruce, până la moarte.

02Fer. Gabriela de san Juan de la Cruz

Francisca Pons Sardá de Espluga de Francoli (Tarragona) s-a născut pe 18 iulie 1880. Avea un caracter puternic si ferm, era sinceră şi decisă, curajoasă, gata de orice sacrificiu pentru a ajuta și a face bine. În timpul persecuţiei, de multe ori familia i-a cerut să se intoarcă acasă, unde va fi mai în siguranţă, dar sr. Gabriela întotdeauna avea același răspuns: Eu voi fi ultima care va părăsi mănăstirea, sunt pregatită să-mi dau viața, Dumnezeu îmi va da harul necesar.

Fer. Refugio de san Angelo03

Maria Roqueta y Serra s-a născut pe 20 aprilie 1878 în satul Gabarra (Lleida), într-o familie săracă. Felul ei de a fi și de a acționa a fost întotdeauna eroic, plin de râvnă și de bunătate. A fost o persoană de rugăciune şi alegea mereu munca cea mai dificilă. Înainte de moarte, a avut un vis în care mergea la martiriu, împreună cu superiora sa, sr. Esperanza. Spunea că este gata să sufere martiriul.

04Fer. Esperanza de la Cruz

Teresa Subira Sanjaume s-a născut pe 27 februarie anul 1875 în Ventola (Lleida), într-o familie simplă. A avut parte de o educație scolară precară. Cu dragoste și devotament necondiționat a slujit bolnavilor într-un spital din Bagur. Mai târziu, ajungând superioară, cu multă capacitate, s-a confruntat cu dificultățile situaţiei politice a Spaniei, care afecta viaţa religioasă și a încercat să armonizeze ritmul vieții comunității cu blândețe, înțelegere și iubire. A fost conştientă de amenințarea morții şi pregătea surorile să suporte sacrificiul martiriului. Se spunea despre ea că petrecea multe ore în capelă, și încuraja surorile să-l roage pe Isus cu putere și perseverență până la moarte.

Cele patru surori au fost împușcate în aceeași zi, la 31 iulie 1936, la Barcelona.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s