Calea crucii

CALEA CRUCII

† În numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh. Amin.

reculegere (13)

Rugăciune – meditaţie de început

Doamne Isuse, tu ai trecut pe pământ făcând bine, pentru că Dumnezeu era cu Tine. Ai stat alături de cei care au fost în îndoială, de cei neştiutori, păcătoşi, mâhniţi, de cei bolnavi, înfometaţi, însetaţi… I-ai sărutat, i-ai vindecat, i-ai mângâiat, i-ai învăţat şi i-ai iertat… Toată legea ai încheiat-o în fapte concrete şi într-un singur cuvânt: Iubirea. Tu eşti Iubirea. Dar s-au găsit cei care n-au recunoscut-o, care n-au primit-o, care n-au crezut ca Tu cu adevărat, eşti Fiul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui cel Milostiv… S-au răzbunat pe tine, s-au plâns împotriva ta, au intervenit pe lângă autorităţi şi au reuşit să te condamne la moarte.

Doamne, am venit astăzi pentru a sta cu Tine pe calea ta presărata cu durere şi iubire, pe Calea Crucii. Şi eu sunt printre cei care au fost iertaţi de atâtea ori, mângâiaţi şi susţinut în momente dificile. Tu niciodată nu m-ai părăsit, astăzi şi eu vreau să stau cu tine.

Staţiunea I: ISUS ESTE OSÂNDIT LA MOARTE

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

  • Ioan 19, 4-17

«Pilat căută să-l elibereze, dar iudeii strigau, zicând: „Dacă-l eliberezi pe acesta, nu eşti prietenul Cezarului. Oricine se face pe sine rege se împotriveşte împăratului”. Când a auzit Pilat cuvintele acestea, l-a dus pe Isus afară şi s-a aşezat pe un tron în locul numit „Lithostrotos” – iar în ebraică, „Gabbata”. Şi le-a spus iudeilor: „Iată-l pe regele vostru!” (…) Arhiereii au răspuns: „Nu avem alt rege decât pe Cezar”. Atunci Pilat L-a predat lor ca să fie răstignit. Şi ei L-au luat pe Isus şi L-au dus ca să fie răstignit».

 Şi noi, ca Pilat, adeseori suntem puşii în situaţia de a alege şi ne confruntăm cu incapacitatea de a lua decizia corecta. Aveam întrebări la care nimeni nu ne da un răspuns. Calcând pe urmele lui Isus pe aceasta Cale a Crucii putem să aflam răspunsurile de care avem nevoie. Sa avem curajul să-l întrebam şi răbdarea, deschiderea, atenţia de a-l asculta.

  • moment de tăcere –

 

Staţiunea a II-a: ISUS IA CRUCEA PE UMERI

 P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Egoiştii nu înţeleg crucea; un om care caută doar interesele personale o va respinge. Crucea va fi pentru el numai  scandal şi nebunie. Va rămâne închis în faţa cuvintelor Mântuitorului: «Veniţi la mine, luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi smerit cu inima.»

Pentru noi, Cristoase crucea ta este puterea iubirii lui Dumnezeu. Calea vieţii tale îmi vorbeşte despre aceasta iubire necondiţionată şi nemărginită. Nu există iubire fără suferinţă şi fără a se dărui pe sine însuşi. Nu m-ai arătat calea cea mai uşoară, dar cea mai buna. Pe ea vreau să păşesc şi eu luând crucea mea aşa cum tu ai luat crucea pe umeri tai.

– Tatăl nostru –

 

Staţiunea a III-a: ISUS CADE ÎNTÂIA OARĂ SUB POVARA CRUCII

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Uite, Isus, cu crucea sa, trece prin drumurile noastre şi ia toate temerile, problemele, suferinţele noastre, cele mai profunde. Cu crucea, Isus se alătură tuturor oamenilor înfometaţi, tuturor celor care se simt abandonaţi, celor care nu se mai simt iubiţi, celor care nu mai au putere nici măcar să plângă… Nu existe în viaţa noastră o cruce, mică sau mare, pe care Domnul sa nu o împărtăşească cu noi.

Atâta suferinţa, atât de mult suferă Isus în noi şi în fraţii noştri. E grea crucea aceasta. Ai căzut sub povara ei. În crucea ta, Cristoase, este suferinţă şi păcatul omului, suferinţă şi păcatul nostru. Tu ai întâmpinat totul cu braţele deschise. Ai căzut dar te ridici şi îmi spui: „Curaj! Nu eşti singur. Am luat cu tine suferinţa şi slăbiciunea ta, am învins-o şi am venit să-ţi dau speranţă, am venit pentru a îţi oferi viaţa”. Isuse tu eşti tăria mea, dă-mi putere pentru că numai cu tine pot să mă ridic in orice situaţie.

  • Adoramus te Criste, benedicimus tibi

 

Staţiunea a IV-a: ISUS O ÎNTÂLNEŞTE PE MAICA SA ÎNDURERATĂ

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Cu toţi ştim cât de important este să avem pe cineva alături de noi, în momentele dificile.. După Cruce, Maria este prima persoana pe care Isus o întâlneşte în drumul său. Restul oamenilor nu sunt decât spectatori curioşi sau osânditori stăpâniţi de răutate. Tot Maria este primul om care îl întâmpinase pe Isus pe acest pământ. Îl însoţise mereu cu grija sa materna.  Ea înţelege cel mai bine ce se întâmplă acum pe Calea Crucii. Ştie ca fiul ei este Dumnezeul ce va aduce mântuirea. De asemenea, îi cunoaşte latura umană, îi cunoaşte lacrimile de sânge din Gradina Măslinilor, este conştienta de toata suferinţa pe care şi ea o trăieşte acum alături de El… Cum ar putea rămâne indiferenta atunci când carne din carnea ei este copleşita de greutatea crucii, când sânge din sângele ei se vărsa din rănile biciuiri? Privirile lor se întâlnesc.

Noi observăm suferinţa celui de lângă noi? Avem dorinţa de a-l ajută?

Bucură-te Marie –

 

Staţiunea a V-a: SIMON DIN CIRENE ÎL AJUTĂ PE ISUS SĂ-SI DUCĂ CRUCEA

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

 

Păcatele mele adăuga greutate crucii şi amplifica suferinţa lui Isus. Ele sunt spinii care fac ca Dumnezeirea să sângereze. Tu te gândeşti ca vorbele tale îl rânesc pe cel căruia i-le adresezi sau ca unele glume pe care le faci aduc suferinţa şi nu zâmbete? Te gândeşti de cate ori faci rău celui de lângă tine?

Simon îl ajută pe Isus. Ii pune la dispoziţie puterea şi energia trupului sau în momentul în care Isus nu mai dispunea de ale sale.  Tot ce a primit îi restituie Domnului în acest moment în Calea Crucii. Şi tu poţi să oferi altora măcar puţin din ceea ce eşti.

Ai mâini pentru a le întinde spre celalalt, ai cuvinte pentru a alina, ai picioare pentru a merge în întâmpinarea celor nevoiaşi. Cum foloseşti toate darurile pe care le-ai primit? De ce faci răul când poţi să faci binele?

 

Staţiunea a VI-a: VERONICA ŞTERGE FAŢA LUI ISUS CU O MARAMĂ

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Veronica iese din mulţime, părăseşte marşul lumii. Gândul la ce vor spune ceilalţi nu o opreşte, ci plina de curaj se apropie de cel condamnat.

– Încotro, Doamne aşa împovărat?

– Merg la întâlnirea cea mai intima cu tine şi cu fraţii tai. Merg spre a-ţi dovedi cu ultimii picuri de viaţa cât de mult contezi tu pentru mine. Merg să arat lumii chipul curat şi iubitor al Tatălui meu, milostivirea lui nemărginita faţa de toţi oamenii, merg să dau mărturie despre demnitatea voastră, a tinerilor, şi despre dragostea de care vă bucuraţi din partea lui Dumnezeu.

Întâlnirea cu Isus da sens vieţii noastre.

Doamne, nu lăsa ca patima ta mântuitoare să fie în zadar. Nu permite ca iubirea ta suferinda să ne lase indiferenţi, ajută-ne să înţelegem rostul acestui chip brăzdat de răni. Ajuta-ne să înţelegem că numai privind la Tine şi urmând calea Ta ne vom găsi şi noi împlinirea.

– Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh –

 

Staţiunea a VII-a: ISUS CADE A DOUA OARĂ SUB POVARA CRUCII

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Aşa se numeşte aceasta staţiune: căderea Lui Isus, dar ar trebui să fie numită: ridicarea lui Isus. Doamne, de câte ori cad şi nu găsesc puterea în mine pentru a mă ridic. Acum am căzut cu tine şi m-am întâlnit cu privirea ta. În ochii tăi am găsit siguranţa iubirii fidelă a lui Dumnezeu pentru noi. O iubire atât de mare că intră în păcatul nostru şi îl iartă, intră în suferinţa noastră şi ne dă puterea sa o suportăm, intră şi în moarte sa o învingă şi pentru a ne salva. În crucea lui Isus este toată iubirea  lui Dumnezeu şi este o iubire în care  putem avea încredere.

Să avem curaj de a ne încredinţa lui Isus. Pentru că El nu va dezamăgi pe nimeni. Numai în Cristos, care este calea, adevărul şi viaţa putem găsi răscumpărare. Cu el, suferinţă, răul şi moartea nu au ultimul cuvânt, pentru că El ne dă speranţa şi viaţa.

Numai tu, Doamne poţi transforma crucea dintr-un instrument de ură, înfrângere, şi moarte, într-un semn al iubirii, victoriei, triumfului şi vieţii. Îţi mulţumesc ca pot să merg pe urmele tale, îţi mulţumesc că mă ridici mereu.

 

Staţiunea a VIII-a: ISUS MÂNGÂIE FEMEILE CARE PLÂNG

 P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

„Fiicele Ierusalimului, nu mă plângeţi pe mine, ci pe voi va plângeţi şi pe fii voştri. Căci de fac acestea cu lemnul ce verde, cu cel uscat ce va fi?”

Deşi epuizat si suferind Isus nu se gândeşte la sine în aceste clipe grele, ci la ceilalţi. Femeilor le spune să nu se îndurereze pentru soarta lui, ci pentru a lor.

Acelaşi mesaj ţi-l adreseze şi ţie azi. Adevărata tragedie nu este răstignirea să, pentru ca el pentru acesta a venit, să-şi dea viaţa pentru tine, ci faptul ca tu suvai in credinţa, ca amâni momentul întoarcerii de pe calea rătăcirii.

Milostivirea Domnului în veci o voi cânta

 

Staţiunea a IX-a: ISUS CADE A TREIA OARĂ SUB POVARA CRUCII

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Isus s-a clătinat ca un om obosit şi, dintr-o dată, s-a prăbuşit. Dumnezeu a căzut.

Tot la fel, Doamne, am plecat şi eu cu încredere pe urmele tale, dar, iată, am căzut. Până acum am crezut că m-am jertfit cu totul ţie, pentru totdeauna, dar am văzut pe marginea drumului o floare frumoasă. Te-am părăsit, am abandonat Calea devenită aşa de grea, am părăsit Drumul şi m-am trezit în mână cu câteva flori ofilite.

Ajută-mă, Doamne, nu numai să merg pe urmele tale, ci să pot rezista până la capăt pe drumul tău. Să ocolesc capcanele poticnirii şi să nu părăsesc cu laşitate via ta, în care se pregăteşte Lumea viitoare.

Crucem tuam adoramus Domine

 

Staţiunea a X-a: ISUS ESTE DESPUIAT DE HAINE

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Doamne, te-au persecutat, au spus atât de multe minciuni împotriva ta, te-au bătut, la sfârşit te-au despuiat de haine. Mereu te urmăreau, ca să găsească un fapt pentru care să te acuze, au vrut să te priveze de demnitate. Dar n-au găsit ceea ce căutau. Au găsit doar iubire pura, numai adevăr şi bine. Inima curata are curaj şi libertate, nu-i este teamă de adevăr. Dar mie?  Mie mi-e teamă de adevăr?

Doamne Isuse, blând şi smerit cu inima te rog:

fă ca atunci când mă simt tare, să am forţa să îngenunchez;

atunci când mă simt drept, să îmi amintesc câte drepturi am nesocotit eu deja;

dacă simt că totul e bine, aminteşte-mi că mă aştepţi ca să mă ierţi;

dacă încep să critic, aminteşte-mi de răbdarea pe care o ai cu mine;

dacă îţi cer prea mult, aminteşte-mi că doar tu ştii ce e mai bine pentru mine;

dacă te cred absent, aminteşte-mi că mergi mereu alături de mine;

dacă mă tem de judecata celorlalţi, aminteşte-mi că mă vrei liber;

dacă lumea îmi cere să mă închin la idoli, aminteşte-mi că numai tu eşti Domnul meu;

dacă vreau să-mi salvez viaţa, aminteşte-mi de sacrificiul tău pe cruce pentru mine.

 

Staţiunea a XI-a: ISUS ESTE RĂSTIGNIT PE CRUCE

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Ai ajuns. Te-au răstignit. Aici s-a terminat calea crucii, nu mai mergi… Din înălţimea crucii ne priveşti. Pe cine vezi?

Multe persoane am întâlnit pe Calea Crucii, multe chipuri l-au însoţit pe Isus pe drumul spre Golgota: Pilat, Simon, Veronica, Maria, femeile… Şi eu, ca cine doresc să fiu? Doresc să fiu ca Pilat, care nu are curajul de a merge împotriva curentului, pentru a salva viaţa lui Isus? Sau vreau să fiu ca Simon din Cirene, care l-a ajutat pe Isus sa poarte cruce grea, ca Maria şi celelalte femei, care nu se tem sa-l însoţească pe Isus până la sfârşit. Ca cine doresc să fiu?

Isuse,  răstignit pe cruce, întotdeauna când te privesc, găsesc o inimă deschisă, care mă înţelege, mă iartă, mă iubeşte şi mă cheamă să trăiesc aceeaşi iubire în viaţa mea, iubindu-i pe alţii.

– Ubi caritas –

 

Staţiunea a XII-a: ISUS MOARE PE CRUCE

 P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

„Iubindu-i pe ai săi care erau in lume, până la sfârşit i-a iubit” .

Dumnezeu nu oboseşte niciodată să iubească. El iubeşte „până la sfârşit”, până la sfârşitul lumii. Astăzi tu eşti în lume. Asupra ta se revărsa aceasta dragoste infinita. Pe tine Domnul te iubeşte „până la sfârşit”, total, fără jumătăţi de măsura. Pentru tine este pe cruce acum. Ţie iţi dăruieşte viaţa Sa. Ce ai putea cere mai mult? El a renunţat la veşnicie pentru tine. A renunţat la statutul de Dumnezeu şi a acceptat să fie înjosit chiar de creatura să, a renunţat la Paradis şi a trai în praf şi lacrimi ca tu să poţi înţelege.

Tu la ce eşti dispus să renunţi pentru El? Leapădă comportamentul neprietenos, înlătura din tine vorbele jignitoare,  fa curat în gândurile tale, omoară pornirile rele.

Căci „Daca bobul de grâu căzut în pământ nu moare, ramâne singur, iar daca moare, aduce mult rod”.

– Ubi caritas –

 

Staţiunea a XIII-a: ISUS ESTE DAT JOS DE PE CRUCE

 P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

După ce ai urcat, Doamne, pe muntele Calvar, acum începe coborârea. Dar înainte să cobori în adâncurile întunecate ale pământului, trupul Tău se odihneşte pentru ultima data în braţele Mariei, întocmai ca în ieslea din Betleem. Doar ca acum Maria nu mai suferă pentru naşterea Ta, ci pentru naşterea mea, căci intrarea Ta în locuinţa morţilor înseamnă veşnicie pentru mine.  Tu ai murit pentru ca eu să primesc Viaţa..

Ce sa-ti spun , Mama, ca să te alin? Ce cuvinte ar putea mângâia pierderea unui copil?

Aş fi un nesăbuit să cred ca naşterea mea ar putea umple golul lăsat de fiul tău preaiubit, dar îndrăznesc să-ţi promit astăzi ca mă voi strădui să îl imit pe Isus în gânduri, gesturi şi cuvinte, pentru a-ţi arata ca moartea lui şi suferinţa ta au rodtit în mine, ca ele nu au fost în zadar.

– Bucură-te, Marie –

 

Staţiunea a XIV-a: ISUS ESTE ÎNMORMÂNTAT

P: Ne-nchinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm

Toţi: Căci prin Sfânta Ta Cruce ai răscumpărat lumea

Doamne, ştiu că agonia ta ţine până la sfârşitul timpurilor, oamenii se schimbă unii pe alţii pe Calea cea lungă a crucii. Învierea va fi totală numai la sfârşitul drumului. Aceasta este însă speranţa mea, Doamne, şi încrederea mea neclintită. Dacă drumul e lung şi monoton, şi dacă acest drum mă duce spre mormântul săpat în stâncă, ştiu că, dincolo de mormânt, tu m-aştepţi în slava ta cerească.

Ajută-mă, Doamne, să merg cu fidelitate pe drumul meu, acolo unde mi-e fixat locul în viaţa omenirii. Dar, mai ales, ajută-mă să te recunosc în fraţii mei şi să-ţi pot fi de folos mereu în lungile noastre peregrinări. Dă-mi o inima milostiva, ochi deschişi, mâini primitoare. Fă să te văd pe tine în fraţii mei oropsiţi, în cerşetorul de la colţul străzii care întinde rugător mâna, în persoana de lângă mine care suferă fizic sau moral şi care îşi caută un prieten adevărat, pe umărul căruia să-şi poate sprijini capul. Căci ar fi numai minciună să plâng în faţa mormântului tău, dacă nu te-aş urma pe tine, Isuse milostiv, pe crucea vieţii omenirii.

 

♫ Sunt fericit, Doamne

Dacă tu rămâi cu mine sunt ferit de-orice ispită 
Şi când sunt într-un pericol mă salvezi într-o clipită.
Când sunt trist, eu vin la tine, eşti izvor de mângâiere
Şi îmi port din nou, în spate, crucea, că îmi dai putere.

Vreau să ştiu care ţi-e voia, vreau să ştiu ce pot alege,
Te rog să-mi arăţi tu calea, cea pe care eu voi merge.
Te rog să îmi dai putere să pot merge pe-a ta cale,
Să fac tot ce pot de-acuma, să răspund iubirii tale.

Dacă tu rămâi cu mine sunt ferit de-orice ispită
Şi când sunt într-un pericol mă salvezi într-o clipită.
Când sunt trist, eu vin la tine, eşti izvor de mângâiere
Şi îmi port din nou, în spate, crucea, că îmi dai putere. 

 

† În numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh. Amin.

Articole recente

  1. Sfânta Liturghie în capela noastră Lasă un răspuns
  2. CEL MAI BUN POST Lasă un răspuns
  3. „Când postiți, nu fiți triști ca fățar­nicii!” Lasă un răspuns
  4. Dona nobis pacem… Lasă un răspuns