Mesajul Papei Francisc

papaTraficul de persoane umane, „formă modernă de sclavie”, este o „crimă împotriva umanităţii” – a spus Papa Francisc în audienţa rezervată acordată participanţilor la a II-a adunare a RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation).

„Una dintre cele mai dureroase dintre aceste răni deschise – a spus Papa – este traficul de fiinţe umane, o formă modernă de sclavie, care încalcă demnitatea, dar al lui Dumnezeu, în atâţia fraţi şi surori ai noştri şi constituie o adevărată crimă împotriva umanităţii. În timp ce s-a făcut mult pentru a cunoaşte gravitatea şi extinderea fenomenului, mult mai mult rămâne de făcut pentru a ridica nivelul de conştiinţă în opinia publică şi pentru a stabili o mai bună coordonare de eforturi din partea guvernelor, a autorităţilor judiciare, a celor legislative şi a lucrătorilor sociali. Aşa cum ştiţi bine – a subliniat Francisc – una dintre provocările la această muncă de sensibilizare, de educare şi de coordonare este o anumită indiferenţă şi chiar complicitate, o tendinţă din partea multora de a se întoarce în altă parte în timp ce puternice interese economice şi reţele criminale sunt în acţiune. Pentru acest motiv exprim aprecierea mea faţă de angajarea voastră cu scopul de a mări conştiinţa socială cu privire la dimensiunea acestei plăgi, care loveşte în special femeile şi copiii. Dar în mod cu totul special vă mulţumesc pentru mărturia voastră fidelă adusă Evangheliei milostivirii, aşa cum este demonstrat de angajarea voastră în recuperarea şi în reabilitarea victimelor. Activitatea voastră în acest domeniu – a continuat Papa citând propriul mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii – ne aminteşte de enormele şi adesea tăcutele eforturi care au fost făcute mulţi ani de congregaţii călugăreşti, în special feminine în îngrijirea celor care au fost răniţi în demnitatea lor şi marcaţi de experienţele lor. Mă gândesc îndeosebi la contribuţia specifică oferită de femei în însoţirea altor femei şi copii în itinerarul profund şi personal de vindecare şi de reintegrare”.

„Dragi prietene şi prieteni, am încredere că împărtăşirea voastră de experienţe, de cunoştinţe şi de competenţe va contribui în aceste zile la o mărturisire mai eficace a Evangheliei într-una dintre marile «periferii» ale societăţii noastre contemporane”, a spus Papa amintind de oportunitatea acestei întâlniri în cursul Jubileului Milostivirii.

7.11.2016