Sfântul Ioan al Crucii

Sfântul Ioan al Crucii jan od krzyza

Preot şi învăţător al Bisericii

S-a născut în Spania, în jurul anului 1542, în localitatea Fontivera, în provincia Avila. După câtva timp petrecut la carmeliţi, în anul 1568, îndemnat de sfânta Tereza de Avila, a fost primul dintre fraţii Ordinului care a început reforma, susţinând-o neobosit. A murit în anul 1591, la Ubeda, şi este admirabil prin sfinţenie şi înţelepciune, aşa cum o dovedesc operele spirituale scrise de el.

Din Cântarea spirituală de sfântul Ioan al Crucii

În Cristos trebuie săpat adânc, pentru că el este ca o mină bogată în care se află numeroase filoane de comori şi în care, oricând de mult s-ar săpa, nu se ajung niciodată până la capăt. Ba mai mult, în fiecare filon se descoperă noi filoane de bogăţii.

Sufletul însă nu poate să intre la aceste comori, nici să ajungă la ele, dacă mai întâi nu va fi trecut sau nu va fi intrat în strâmtoarea suferinţelor exterioare şi interioare şi dacă mai întâi nu va fi primit de la Dumnezeu multe daruri intelectuale şi sensibile şi dacă în precedenţă nu se va fi exercitat în spiritualitate.

O, dacă oamenii ar înţelege în sfârşit ca este imposibil să ajungă la profunzimea bogăţiilor şi înţelepciunii lui Dumnezeu, dacă mai întâi nu intră strâmtoarea suferinţelor de multe feluri şi dacă sufletul nu-şi pune în ele mângâierea şi dorinţa! Sufletul care doreşte cu adevărat înţelepciunea divină doreşte cu adevărat să intre mai întâi în strâmtorarea crucii.

Căci poarta prin care se poate ajunge astfel la bogăţiile înţelepciunii lui este crucea. Aceasta este o poartă îngustă şi, dacă mulţi râvnesc bogăţiile care pot fi atinse prin ea, totuşi, puţin sunt aceia care doresc să intre prin ea.

Articole recente

  1. WEEKEND despre descernământul VOCAȚIONAL Lasă un răspuns
  2. ANUL JUBILAR – 150 de ani de la plecarea la Cer fondatorului nostru Lasă un răspuns
  3. Carmelului Misionar Secular Lasă un răspuns
  4. Programul Mănăstirii „Sfânta Maria a Unității” surorilor Carmelitane Misionare Lasă un răspuns